SZC logo

BKSZC

OM kód: 203032/012 | 1183 Budapest, Thököly utca 11.

Intézmény logo

Támogassa a Pogány Frigyes Technikumot / Bankszámlaszám: 10300002-13531181-00024900 / Közlemény rovatba: Pogány Frigyes Technikum

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • CLASSROOM
 • KRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

Jövőképek

Iskolánk, a BKSZC Pogány Frigyes Technikum kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra és erre próbálja öszönözni a belépő osztályok tanulóit is, közös munkájuk eredménye ez a honlap, melynek tartalmi elemeit az éppen aktuális Ugrás a jövőbe pályázatra is megfelelőnek találtuk.

https://meltingpot.hu/amper/

2143-2043

2143 októberében járunk. A Mars és a Föld között lebeg az IJSRC (International Joint Space Research Center) Elijah névre keresztelt űrállomása, melyen az űrhajósok és az állomás legénysége nagy ünnepségre készül, mert a kutatócentrum vezetője Josh Strogg saját maga nyitja majd meg az űrállomás kupolájában berendezett szabadidő központot, amely olyan magas fokú kényelmet biztosít az állomáson tartózkodóknak, valamint diplomáciai- és tudományos kutató vendégeknek, hogy azok meg sem tudják különböztetni az élményt egy földi ötcsillagos szálloda nyújtotta kikapcsolódástól. Az ünnepség alkalmából a jelenlévők visszaemlékeznek az elmúlt évszázad technikai csúcsteljesítményeire.

Bizony nagy utat tett meg az emberiség idáig. Az elmúlt száz év során végre a teljes emberi társadalomban tudatosult az elfogadás és végre a világ népei maguk mögött hagyták a 2020-as évek tömegpusztító és maradi gondolkodását. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy az interplanetáris utazáshoz használt űrhajók végleges sémáját a B-52-es bombázók és a Jumbo Jet-ek szerkezeti felépítéséről mintázták, így egyesítve a katonai kutatások és a polgári kényelem technikai vívmányait, hiszen mindkét repülőtípus egészen 2045-ig szolgálta az üzemeltetőit több mint 90 éven át. Arról nem is beszélve, hogy a Sellafield-i atomtemető helyére végre 2135-re megépülhetett a világ legnagyobb ionmotor gyára. Ezeknek az eseményeknek köszönhetően már többé nem probléma a bolygóközi járművek földfelszínen kívüli összeszerelése, megvalósítva ezzel Robert Zubrin űrmérnök álmát.

A mesterséges intelligencia és az ételek tartósításának fejlődése lehetővé tette 2030-ra, hogy már a boltok polcain is elérhetővé váltak a nyomtatható ételek hozzávalói tubusos püré formában és a recepteket az otthoni nyomtató adatfelhőből tölti le magának. A 3D nyomtatott ételekhez használt püréket rovarokból állítják elő, mivel a rovartáplálkozás és -terápia előtérbe került a népesség rohamos növekedése és az elérhető táplálékmennyiség csökkenése miatt. Az sem elhanyagolható tény, hogy a rovarok magas energia és tápértékszinttel rendelkezik. Ezekkel a lépésekkel a háztartások nagy részében kezdetben lecsökkent, majd teljesen megszűnt a földgáz főzésre való felhasználása. A nyomtatott ételek tették lehetővé az űr meghódítását is, a leghosszabb űrutazás a Neptunuszhoz 12 évet vett igénybe és a hajó legénysége 2090-re érte el a planétát.

Az üvegházhatás ellensúlyozására kisváros méretű szigetek épülnek nyűanyagszemét, különösen PET palackok felhasználásával ballasztként. Az újonnan létrehozott mesterséges területeken elterjedtek a 3D nyomtatással készült házak is, amelyeknek a súlya töredéke a hagyományos építőanyagokból épült szerkezeteknek. A PET palackok anyagához keverve ragasztóanyagokat olyan tömítőanyagot kaptak a szakemberek, amely alkalmassá vált hőszigetelésre is, főleg a régi középületek esetében, mint például az iskolák. Minden modern építésű ház tetején megjelentek a tetőteraszok zöld felületekkel és minden üzemanyag töltőállomáson elérhetőek az elektromos aljzatok.

Az emberiség történetében azért jöhetett létre ennyi szerencsés fordulat, mert végre mindenki megértette, hogy csakis előítéletek nélkül fejlődhet a tudomány. Senkitől nem szabad megvonni álmai megvalósításának a lehetőségét a bőrszínére vagy bármilyen hovatartozására hivatkozva. A nárcisztikus személyiségzavar kezelésére elfogadottá vált a hideg terápia, így már a nagyobb felelősséget megkövetelő fontos pozíciókba csak megfelelő szellemi kapacitású emberek kerültek.

Szerencsére a Hold bányászása is csak addig tartott, amíg teljesen tehermentesíteni lehetett a földi ipart az új energiahordozókra való átállásig. A 2143-as év ezért is kritikus. Százéves évfordulóját ünnepeli a tűzbiztos akkumulátor végleges formájának tökéletesítése. A kupolában rendezett megnyitó gála egyik látványossága egy e-könybemutató, valamint egy rövid kordokumentum-film vetítése, amely az akkumulátor fejlesztésének történetét eleveníti meg és bemutatja az adott történelmi periódust. Szerencsés csillagzat alatt született meg ez a technikai vívmány, három ember barátsága, képzelőereje és kitartása hatott egymásra.

A történet szerint Dora napok óta dolgozott a falfestményén, melyet a helyi polgármesteri hivatal megbízásából készített. A feladata az volt, hogy készítsen egy olyan művészi alkotást, ami a város történelmét ünnepeli, miközben a jövő felé tekint.

Tervei felvázolása közben gondolt a város gyors növekedésére és azokra az újításokra, amelyek az átalakuláshoz vezettek. Gondolt az új közlekedési technológiákra, az energia-hatékony épületekre és a zöldfelületekre, amelyek felváltották a régi betondzsungeleket. Miközben a helyszínen éppen a műve felvázolását végezte a megbízás helyén, annyira elmerült a gondolataiban, hogy észre sem vette Aaron-t, amíg a férfi közvetlenül mellette nem állt.

- Halihó! - mondta mosolyogva. - Láttalak az utca túloldaláról, és meg kellett néznem mit csinálsz. Csodálatos!

Dorának hízelgő volt a bók, és a vázolás közben elkezdtek beszélgetni. Dora megtudta, hogy Aaron vállalkozó, aki olyan elektromos autókat árusító céget alapított, amelynek termékei a mozgáskorlátozottak számára és a családosok számára is megfelel és szenvedélyesen rajong a fenntarthatóságért. Aaron új módszereket keres a környezete szénlábnyomának csökkentésére, az autókhoz felhasznált anyagokat is tekintve.

A beszélgetés közben Dora-t új ihlet szállta meg. Mindig is érdekelte a művészet és a technológia kapcsolata, és látta az Aaron cégével való együttműködés lehetőségét. Elérhetőséget cseréltek, és megígérték egymásnak, hogy továbbra is kapcsolatban maradnak, Dora pedig folytatta a falfestményt. Alig várta, hogy lássa, hová vezethet majd ez az új kapcsolat.

Eközben Dr. Weissmann a laboratóriumában dolgozott egy forradalmian új akkumulátor-technológián, amely minden eddiginél hosszabb távon képes meghajtani az elektromos járműveket és teljesen tűzbiztos. Évek óta fejlesztette a technológiát, és izgatott volt a benne rejlő lehetőségek miatt, amelyek megváltoztathatják a világot. Célja volt az Omega 1 motorok végleges leváltása.

De miközben dolgozott, nem tehetett róla, hogy csalódottá vált. Tudta, hogy technológiájának piacra vitele hatalmas idő- és erőforrás-befektetést igényel, és nem tudta, hogyan valósítsa azt meg. Ekkor hívást kapott Aaron-tól. Találkozni akart vele, hogy megbeszéljen egy lehetséges partnerséget, amely lehetővé teszi számára, hogy még fejlettebb akkumulátortechnológiát kínáljon ügyfeleinek.

Dr. Weissmann felkeltette Aaron érdeklődését, és beleegyezett, hogy másnap találkozzanak. Amikor találkoztak, Aaron elmondta neki a terveit, hogyan bővítse vállalkozását, és még fenntarthatóbb közlekedési lehetőségeket kínáljon az embereknek. Aaron tudta, hogy Dr. Weissmann akkumulátortechnológiája megváltoztathatja az ipart, és szívesen dolgozna vele, hogy ez megvalósuljon. Weissmann mobileszközökbe tervezett korábban elemeket, de ha Aaron segít neki tőkével, akár az autók meghajtását is forradalmasítani lehetne és megvalósulhatna a doktor álma is.

Dr. Wiessmannt lenyűgözte Aron szenvedélye és ambíciója, és beleegyezett, hogy együttműködik vele a projektben. Fáradhatatlanul dolgoztak a következő hetekben, finomhangolták a technológiát, és valós körülmények között tesztelték. Nagyon sok hónap telt el, de kreatívan telt az idő.


Eközben Dora és Aaron rendszeresen találkoztak, hogy megvitassák a saját együttműködésüket. Mindketten inspirálták egymást és Dora falfestménye is egyre közelebb került a leleplezéshez a nagyközönség előtt. Őt mindig is érdekelte, hogy új módszereket találjon művészetének társadalmi változásra való felhasználására, és lehetőséget látott arra, hogy kinyilvánítsa a fenntartható közlekedés fontosságát. Együtt kidolgozták azt a tervet, hogy egyedi reklámanyagokat készítsenek Aaron elektromos autóihoz. Ahogy dolgoztak a projekten, Dora és Aaron egyre közelebb kerültek egymáshoz.

Ismét néhány hónap múlva Dora kezdte észrevenni, hogy Aaron egyre távolabb kerül tőle. Mindig, amikor együtt voltak, vagy telefonált, hívásokat fogadott és üzeneteket küldött, vagy egyszerűen csak elfoglaltnak és feszültnek tűnt. Nem tudott felszabadult lenni.

Végül elhangzott a fontos kérdés:

- Aaron, mi folyik itt? – Mostanában nagyon zavartnak tűnsz.

Aaron felsóhajtott, és fájdalmas arckifejezéssel Dora-ra nézett.

- Sajnálom. Csak az utóbbi időben nagyon nehezek voltak a dolgok az üzlettel kapcsolatban. Valaki megszerezte a Dr. Weissmann-nal folytatott kísérletek eredményeit és versenyhelyzettel nézünk szembe. Sajnos még nem futott be a dolog és nem csinálunk annyi pénzt, amennyi szükséges ahhoz, hogy minden jól menjen.

Dora érezte a stresszt és az aggodalmat Aaron hangjában, és tudta, milyen fontos neki a társasága. Nem akarta növelni a terhét, de azt sem tudta megakadályozni, hogy bántja a távolságtartása.
- Megértem, hogy nehéz időszakon mész keresztül, Aaron - mondta gyengéden. - De tudnod kell, hogy itt vagyok neked. Jó páros vagyunk, emlékszel?

Aaron felnézett rá, és a szeme felcsillant. Megfogta a kezét, és megszorította.

- Igazad van, sajnálom, hogy nem figyeltem eléggé rád. Azt hiszem, annyira koncentráltam, hogy életben tartsam az üzletet, hogy minden másról megfeledkeztem.

Dora rámosolygott, és érezte , hogy Aaron őszintén beszél, és tényleg támogatásra van szüksége.

- Tudom, milyen fontos neked a társaságod, Aaron – mondta. – De azt is tudom, hogy együtt átvészelhetjük ezt.

És meg is tették; Dora művészi víziójával és Aaron vállalkozó szellemével egy sor lenyűgöző koncepció jött létre és a többfunkciós autók a közösség szóbeszédévé váltak.

Az embereket vonzotta az egyedi formatervezés és a fenntarthatóság üzenete, és hamarosan Aaron cége ismét virágzott. Ami Dr. Weissmann-t illeti, kiderült, hogy valaki kémkedett utána, és lehallgatta őt.

Végül megépült az elektromos autó végleges példánya és a doktor fel tudta használni a Aaron-nal kötött együttműködés sikerét, hogy biztosítsa az akkumulátortechnológiája piacra viteléhez szükséges finanszírozást. A város elektromos jármű-infrastruktúrájának alappillére lett a tűzbiztos akkumulátor, és hősként üdvözölték a tudóst a fenntartható energia terén tett hozzájárulásaiért.

Végül Dora és Aaron együttműködése nemcsak közelebb hozta őket egymáshoz, hanem hozzájárult ahhoz is, hogy városukat élénkebb, fenntarthatóbb és szebb élethellyé tegyék. És miközben egyedi elektromos kerékpárjaikkal a város utcáin haladtak, tudták, hogy egyénileg és csapatként is változást értek el.

2043-ban a városok elrendezése drámaian megváltozott, hogy tükrözze a fenntarthatóság, a technológia és a közösség növekvő fontosságát. A hagyományos rácsszerű utcaminták átadták a teret az organikusabb, gyalogosbarát kialakításoknak, amelyek a járhatóságot, a zöldterületeket és a tömegközlekedést helyezik előtérbe.

A 2043-as városok egyik legfigyelemreméltóbb jellemzője a zöldtetők és a függőleges kertek elterjedése. A sokemeletes irodáktól a családi házakig mindenféle épületet úgy terveztek, hogy buja növényzetet építsenek be homlokzatukba és háztetőikbe. Ez nemcsak a városi hősziget effektus csökkentését segíti elő, hanem a lakosság számára is nagyon szükséges zöldfelületet biztosít.

Emellett maguk az utcák is élénk, multimodális folyosókká alakultak, amelyek az embereket részesítik előnyben az autókkal szemben. A széles járdák és kerékpárutak mindenütt megtalálhatók, és sok utcát közös térként terveztek, ahol a gyalogosok, kerékpárosok és még az autonóm járművek is harmóniában élnek egymás mellett. Bővültek és javultak a tömegközlekedési lehetőségek: nagy sebességű vasúti és elektromos járművek kötik össze a városokat, és könnyű hozzáférést biztosítanak a városközpontokhoz.

Az intelligens technológia 2043-ban nagy szerepet játszik a városok elrendezésében. Szenzorok és adatelemzések segítségével mindent nyomon követnek és optimalizálnak, a forgalomtól az energiafogyasztásig. Az épületek energia-hatékony világítási, fűtési és hűtési rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek automatikusan beállnak a foglaltság és az időjárás függvényében. Az intelligens parkolási rendszerek segítenek csökkenteni a torlódásokat és javítják a közlekedési hálózat általános hatékonyságát.

Végül a 2043-as városok a közösségi és társadalmi kapcsolatokat helyezik előtérbe. Az olyan nyilvános tereket, mint a parkok, plázák és közösségi központok gyülekezőhelyekként tervezték, ahol a lakók találkozhatnak és kapcsolatba léphetnek. A helyi vállalkozásokat és kézműves üzleteket ösztönzik, élénk és változatos környékeket hozva létre, amelyek tükrözik az egyes közösségek egyedi jellegét.

Összességében 2043 városait úgy tervezték, hogy fenntarthatók, technológiailag fejlettek és közösségközpontúak legyenek. Zöldtetőikkel, multimodális utcáikkal és intelligens infrastruktúrájukkal ezek a városok nemcsak szépek, hanem rendkívül funkcionálisak is, magas életminőséget biztosítanak a lakosok számára, miközben minimálisra csökkentik a környezetre gyakorolt hatásukat.

MELTINGPOT - 2023


Partnereink

 • Határtalanul
 • ECDL
 • Alumni
 • Cisco
 • KIP
 • ÖKOISKOLA
SZC logo

BKSZC


  • Intézmény logo
  • Támogassa a Pogány Frigyes Technikumot / Bankszámlaszám: 10300002-13531181-00024900 / Közlemény rovatba: Pogány Frigyes Technikum

   1183 Budapest, Thököly utca 11.

  • Telefon: 06-1-290-0642

   E-mail: info@poganyszki.hu

   OM azonosító: 203032/012


  2023Támogassa a Pogány Frigyes Technikumot / Bankszámlaszám: 10300002-13531181-00024900 / Közlemény rovatba: Pogány Frigyes Technikum